Mitkä ihmeen skeemat?

Mitkä ihmeen skeemat

Skeematerapian eli tunnelukkoterapian, on kehittänyt tohtori Jeffrey E. Young 1990 alusta alkaen kognitiivisen terapian yhdeksi ikään kuin lisähaaraksi.

Hän kuvaa skeematerapiaa täsmäaseeksi silloin, kun henkilöllä on pitkään ts. lähes koko elämän ajan jatkunut alakulo, masentuneisuus ja / tai ongelmalliset ihmissuhteet. 

Skeematerapian ytimessä ja kohteena ovat syvällä psyyken ytimessä olevat mallit itsestä ns. varhaiset maladaptiiviset skeemat.

Skeema

Skeema tarkoittaa rakennetta, runkoa tai ääriviivoja. Siis jotain, mikä on samankaltaista tietynlaisessa ryhmässä. Eli esim. hylkäämisen skeema eli tunnelukko on määritelty ja kuvattu jollain tavalla ja näin voimme tunnistaa, että millainen toiminta ja tunnemaailma kuvaa hylkäämisen skeemaa.

Tästä on se hyöty, että kun tiedämme, että on tutkittu ja määritelty, miten hylkäämisen skeema syntyy ja miten se näyttäytyy ihmisen tunnemaailmassa ja ihmisen toiminnassa, niin silloin voidaan juuri niihin ongelmiin pureutua tehokkaasti. Tiedetään mitä hylkäämisen tunnelukon omaava henkilö olisi tarvinnut ja siitä voidaan alkaa työstää skeemaa.

Skeema tässä yhteydessä on siis ikään kuin malli tai kartta, joka muodostuu lapsuudessa ja jonka mukaisesti katsomme itseämme ja maailmaa.

Maladaptiivinen skeema

Young määritteli joukon varhaisia maladaptiivisia skeemoja, eli haitallisia tunnelukkoja, jotka syntyvät varhain lapsuudessa.  Maladaptiivinen käyttäytyminen tarkoittaa, että käyttäytyminen on ns. skeemavetoista l. käytös on reaktio skeeman aktivoitumiseen.  Ihminen ei silloin valitse omaa toimintaansa vaan se on seurausta tiedostamattoman tunnelukon napsahtamiseen päälle.

Tämän takia puhutaan haitallisista skeemoista, eli se on elämää haittaava tunnelukko, joka ohjaa toimintaamme ja tunnemaailmaamme. Kun skeema aktivoituu etkä ole tietoinen, että sinulla on tämä skeema, olet ikään kuin jonkin ulkopuolisen ohjauksen vallassa. 

Vahvimmat ja tuhoisimmat varhaiset haitallisen skeemat ovat Youngin mukaan hylkääminen, kaltoinkohtelu, tunnevaje ja vajavuus.

Nämä ovat usein myös samalla henkilöllä kaikki aktiivisena.

Harvemmin meillä on vain yksi skeema vaan skeemat syntyvät usein toistensa avuksi. 

Myöskään skeeman syntyminen ei aina tarkoita traumaattista lapsuutta. Haitallinen skeema voi syntyä myös ylisuojelevasta ja kaikelta vastoinkäymiseltä suojelevasta lapsuudesta.

Skeemat voivat olla myös positiivisia mutta tällöin ne eivät ole haitallisia vaan vahvistavia näkemyksiä itsestä ja elämästä.

Ehdoton skeema

Ehdottomat skeemat syntyvät jo hyvin varhain lapsuudessa. Niihin kuuluvat:

  • hylkääminen / epävakaisuus
  • kaltoinkohtelu / hyväksikäyttö / epäluottamus
  • vajavuus
  • sosiaalinen eristäytyneisyys l. ulkopuolisuus
  • riippuvuus
  • suojattomuus
  • kietoutuneisuus
  • epäonnistuminen
  • pessimismi
  • rankaisevuus
  • oikeutus
  • riittämätön itsekuri

 

Ehdoton skeema on syntynyt jo hyvin varhain lapsuudessa, jopa ennen puhetta. Koska se on syntynyt jo hyvin varhain, on se jotain minkä kokee olevan syvästi omassa ytimessä, jotain millainen on. Se ei anna toivetta muutokselle. Skeemat vastustavat muutosta loputtomiin.

Kuitenkin tällä täsmäavulla, skeematerapialla on saatu hyviä kokemuksia siitä, että muutos on mahdollista.

Ehdollinen skeema

Ehdolliset skeemat syntyvät myöhemmässä vaiheessa helpottamaan ehdottomien skeemojen haitallista vaikutusta. Mutta helpotus on vain kuvitteellinen, se on itse asiassa tie ojasta allikkoon. 

Esimerkiksi vaativuus on ehdollinen skeema ja syntyy usein vajavuuden tueksi, joka on ehdoton skeema.

Kaava on yksinkertaisimmillaan tällainen: Henkilö elää uskomuksessa, että olen muiden rakkauden arvoinen, jos olen täydellinen, työssä, ulkonäössä, oppineisuudessa, vanhempana, puolisona jne. Vaativuus voi näyttäytyä ihan kaikessa alkaen huomioin kiinnittymisestä vaikkapa ruoan laatuun jne. Vaativuus voi olla kuitenkin ihmissuhteiden ja oman jaksaminen kannalta lopulta umpikuja.

Tai esimerkiksi alistuvuus on ehdollinen skeema ja on syntynyt todennäköisesti avuksi hylkäämisen skeemalle. Uskomus on, että jos teen kaiken toisen tahdon mukaan, niin hän ei kenties hylkää minua.

Kun alat ymmärtää tunnelukkojen merkityksen, se avaa sinulle oven täydempään ja yltäkylläisempään elämään. Halutessasi voit lukea lisää muun muassa täältä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *