Arvot arjen päätösten tukena

Arvot arjen päätösten tukena

Arvot arjen päätösten tukena. Kun tiedostat omat arvosi, elämä on vakaata ja päätöksesi varmoja.  Et joudu toistuvasti joka  päivä ponnistelemaan erilaisten päätösten kanssa.

 

Arvojen kautta elämääsi eivät hallitse hetkelliset mielihalut taikka ulkopuolelta tulevat ohjeet ja määräykset. Kuljet varmaa polkuasi tyytyväisenä ja koet olevasi tärkeä ja merkityksellinen ihminen, joka tekee valintoja tietoisesti ja selkeästi omien arvojensa ohjaamana.

 

Arvojen tiedostamisen takia tiedät mihin pyrkiä ja mitä haluat. Teet päätöksiä sen mukaan millainen, ihminen haluat olla. Tiedät mitä haluat sinusta kerrottavan ja mitä puhuttavan.

 

Usein lasten saaminen on sysäys arvojen tutkimiselle. Haluamme antaa lapsillemme esimerkkiä arvojemme mukaisesta elämisestä.

 

Lue lisää: Oletko tuuliajolla? Etkö tiedä mitä haluat?

Arvot arjen päätösten tukena

 

Näissä esimerkeissä on tiedostettu, että arvojen mukainen elämä on jatkuvaa ja määrittelee, miten elää. Arvojen tiedostaminen luo pitkäjänteisyyttä ja mahdollistaa tavoitteisiin pääsemisen niin, että arki ja valinnat ylläpitävät arvopohjan mukaista elämää.

 

Arjen haasteissa arvojen tiedostaminen jättää yhden rasittavan vaiheen kokonaan pois. Kun tiedostat arvosi, sinun ei tarvitse käydä toistuvaa pään sisäistä keskustelua itsesi kanssa.

Arvot arjen päätösten tukena

Et joudu miettimään menenkö kävelylle vain en, koska arvosi mukaan se ei ole vaihtoehtokysymys vaan se on jotain mitä arvosi ohjaa sinua tekemään.

 

Et mieti kaupassa otanko tänään muovikassin vai en jos olet miettinyt mikä on sinulle tärkeä teko.

 

Näin ollen jää monta pientä päivittäistä ongelmaa pois kun niitä ei tarvitse enää miettiä koska tiedät miksi haluat tehdä asioita tietyllä tavalla.

 

Kerrotaan, että BaracK Obama piti presidenttikaudellaan vaatekaapissaan vain yhden kaltaisia pukuja ja paitoja, joten hänen ei tarvinnut miettiä pukeutumisasioita koska mielessä oli paljon isoja päätöksiä mihin joutui ottamaan kantaa.

 

Tämä pätee myös arvoihin. Kun olet tehnyt itsellesi selväksi tietyt elämän arvot, aikaasi ei mene enää turhien asioiden ja itsestäänselvyyksien miettimiseen vaan sinulla on aina se sama ”luotettava puku vaatekaapissasi” , jonka otat käyttöösi.

 

Arvojensa ymmärtämisen jälkeen ei muiden ihmisten miellyttämisen halun ohjaa valintojasi. Arvosi antavat sinulle varmuuden ja merkityksen, jonka kautta ei muiden mielipiteillä ole vaikutusta.

 

Arvot luovat arvoistasi elämää

 

Kun tiedostat omat arvot elämääsi määrittävät sanat: mielenkiintoista / kiitos, kyllä / voin kokeilla tuota / vau kiitos mahdollisuudesta / anteeksi jos olin väärässä / ihana ilma / menen ulos / kiitos mutta ei kiitos (pullaa, karkkia jne). / kiitos otan mielelläni palan kakkua / jne. Teet tietoisia, onnellisuutta ja hyvinvointia tukevia valintoja.

 

Arvojesi kautta tiedät mitä haluat ja tiedät miten sen voi saavuttaa. Arvot antavat sinulle ymmärryksen, että olet itse pääosassa vaikuttamassa elämääsi. Et oleta, että joku muu tuo sinulle onnen.

 

Arvojesi kautta määrittelet millaiset arvot ohjaavat sinua työntekijänä. Huomiosi on yhä enemmän siinä, miten teet työtäsi.

 

Lue lisää: Tuntuuko, että elämä on suossa rämpimistä?

 

Arvojen tunnistaminen antaa elämään sisältöä

 

Arvot ohjaavat sinua elämään päivittäin arvojesi mukaan. Arjessa pyrit tekemään valintoja, jotka voimistavat arvojasi. Teet valintoja, joista saat jaksamista ja energiaa. Valitset tietoisesti olla hyvä itsellesi ja muille tekojesi kautta.

 

Sinulla on jokin ajatus siitä, millaista haluaisit arkesi olevan, ja arvosi ohjaavat sinua toteuttamaan haavettasi

 

Arvojen tiedostaminen mahdollistaa muutoksen

 

Arvojesi tunnistaminen voi johtaa pienempiin taikka isompiin muutoksiin elämässä.

 

Arvojen tunnistaminen vaikuttaa jokapäiväisessä elämässämme ja tekee helpoksi pienten arkisien asioiden valintojen tekemisen.

 

Esimerkiksi työmatkani on 4 km. Ajanko sen autolla päivittäin vai kävelen tai pyöräilen? Voin hakea ratkaisua monenlaisten arvojen kautta.

 

Jos arvoni ovat luonnonsuojelun näkökannalta merkittäviä, ratkaisuni on kävellä taikka pyöräillä. Samoin jos arvoni ovat oman terveyden vaaliminen niin ratkaisu on sama.

 

Jos olet todella selvittänyt arvosi tämän asian suhteen, sinun ei tarvitse aamuisin miettiä valintaasi. Se ei ole riippuvainen esimerkiksi säästä. Pukeudut sään mukaan, se on ainoa asia mikä liittyy aamuiseen lähtemiseen.

 

Näin ollen arvosi tekevät sinulle valinnan helpoksi. Sinun ei tarvitse joka aamu kokea ristiriitaa siitä, että ajat lyhyen matkan autolla ja koet huonoa omaatuntoa. Sinun ei tarvitse tuhlata energiaasi sen miettimiseen menisitkö tänä aamuna autolla vai kävellen.

 

Olet selvittänyt itselleni mikä on sinun arvojesi mukainen ratkaisu ja sitten toimit aina sen mukaan. (Vaatekaapissa on vain se yksi hyvä puku).

 

Tästä seuraa, että koet hyvää mieltä joka aamu valinnastasi. Saat raikasta ulkoilmaa, näet kauniita maisemia, votn nauttia säästä.  Säästät myös rahaa ja säästät luontoa. Säästät itseäsi rasittavalta pähkäilyltä asian suhteen.

 

Saat siis arvosi mukaisesta toiminnasta monta hyvän mielen kokemusta. Näin vahvistat päivittäin omaa sekä mielen- että fyysisen kehon hyvinvointia.

 

Kun vielä vastaavanlaiset tietoiset valinnat kohdistuvat moniin arkisiin tekoihin ja valintoihin, voit kokea päivän päätteeksi viettäneesi elämän makuisen ja sisällöltään merkityksellisen päivän.

 

Jotta omien arvojen tunnistaminen olisi sinulle helppoa ja saisit niiden avulla enemmän rauhaa, tasapainoa ja onnellisuutta omaan arkeen, olen tehnyt lyhyen verkkokurssin, jonka aikana ohjaan sinut turvallisesti omien arvojesi äärelle.

 

-Anneli

 

AJANVARAUS

 

2 thoughts on “Arvot arjen päätösten tukena

 1. A says:

  Elän arvojeni vastaista elämää. Minulla ei ole perhettä enkä sellaista tule saamaan. Miten elää elämä arvojensa vastaisesti?

  • Anneli Pohjola says:

   Hei A. Kun en tiedä miksi ajattelet, että et tule perhettä saamaan ja tai miksi olet päättänyt ? elää ilman perhettä niin en voi tietysti vastata juuri siihen sinun mahdolliseen syyhysi peilaten.

   Mutta noin ylipäätään arvojen mukaista elämää voi toteuttaa monella tavalla vaikka elämä olisi tehnyt kiemuroita ja kaikki toiveet kuten perhe ei olisi toteutunut. Elämä arvojen mukaisesti ei niinkään perustu yksilön toiveisiin kuin siihen, että elää sitä elämäänsä minkä on saanut toteuttaen niitä arvoja mitä pitää merkityksellisenä. Lasten saanti sinänsä ei ole arvo mutta se miten lapsia ylipäätään kohdellaan on arvo, joten sitä voi toteuttaa ja tukea ilman, että on omia lapsia.

   Jos taas perheettömyys on seurausta jostain uskomuksesta tai opitusta asenteesta, että kaikille ihmisille ei ole sallittua parin tai perheen muodostaminen, ja jos siitä kärsii niin tällöin lienee todella syytä tarkistaa ja pohtia omia arvojaan. Mitä ne ovat ja mihin ne perustuvat.

   Voimia sinulla elämääsi ja toivottavasti voisit tutkia ajatusta arvojen mukaisesta elämästä ja näin ehkäpä löytää mielekkyyttä elämääsi.

   Anneli

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *