Oletko tuuliajolla? Etkö tiedä mitä haluat?

Oletko tuuliajolla? Etkö tiedä mitä haluat?

Kun et tiedosta arvojasi, arki on kuin olisit jatkuvasti eksyksissä.  Joudut toistuvasti lähes päivittäin ponnistelemaan erilaisten päätösten kanssa.

 

Vailla arvoja elämääsi hallitsee hetkelliset mielihalut taikka ulkopuolelta tulevat ohjeet ja määräykset. Kuljet nopeasta mielihalujen tyydytyksestä toiseen ja jäät aina uudelleen tyhjyyden tunteen valtaan.

 

Ilman arvoja et tiedä mihin pyrkisit ja mitä haluaisit. Teet päätöksiä hetki hetkeltä, etkä sen mukaan millainen haluaisit olla.

Oletko tuuliajolla? Etkö tiedä mitä haluat?

 

Lue lisää: Tuntuuko, että elämä on kuin suossa rämpimistä?

 

 Nopean mielihyvän tavoittelussa jotta olo paranisi edes hetkeksi, ongelmaksi tulee  äänekäs  arvostelevalla ääni sisimmässä. Tämä kaikki on hyvin inhimillistä ja ymmärrettävää mutta tuottaa sinulle itsellesi enemmän kärsimystä kuin hyvää oloa.

 

Elämässä arki on usein haasteellista, ja ilman vakaata arvopohjaa olet toistuvasti tilanteissa, joita jollain lailla usein kadut ja joista moitit itseäsi.

 

Ilman arvoja olet turvaton ja alttiina houkutuksille ja nopeita voittoja hakevalle elämälle, jossa kärsijänä olet sinä itse.

Oletko tuuliajolla? Etkö tiedä mitä haluat?Arki on karua yllykkeiden ja jopa muiden ihmisten miellyttämisen halun ohjaamaa ilman arvojemme ohjausta.

 

Ilman arvoja jokapäiväinen elämä tuntuu merkityksettömältä ja siltä että et voi itse vaikuttaa elämääsi.  

 

Ilman arvopohdintaa arki tuntuu harmaalta ja näyttää olevan vailla mitään järjellistä suuntaa.

 

Ilman arvojen tiedostamista et osaa arvostaa etkä ylläpitää elämän kannattelevia perusarvoja joita ovat, ihmissuhteet, mielekäs tekeminen ja uskonnolliset, hengelliset tai aatteelliset taikka luontoon liittyvät arvot.

 

Kun et tiedosta, että ainakin johonkin näistä asioista kannattaa panostaa ja kiinnittää huomiota, olet yksinäinen ja turhautunut. Et osaa nauttia elämän pienistä hetkistä.

 

Kun opit tunnistamaan ja tiedostamaan omat arvosi, arjessa selviytyminen helpottuu. Oikeastaan ei voida enää puhua edes selviytymisestä. Elämänlaatu paranee olennaisesti. Pysähdyt miettimään, miksi teet jonkin arkisen valinnan.

 

Mikä parasta, alat tiedostaa mitä haluat. Ruokakaupassa käydessäsi tiedostat mikä ohjaa valintojasi ja näin ollen ruokavalio tukee yhä enemmän hyvinvointiasi. Vapaa-aikanasi valitset todellista jaksamista tukevia tekoja ja todellista iloa ja rentoutta tuottavia asioita ja tekemistä.

Tunnistamalla arvosi, opit salaisuuden, joka luo merkitystä joka ikiselle valinnalle minkä teet

 

Arvojen tunnistamisen jälkeen polku kohti tavoitetta näyttää selkeältä ja varmalta. Et ole enää eksynyt vaan sisäinen kompassisi ohjaa sinua koko ajan oikeaan suuntaan.

 

Kun tiedostat sinulle merkitykselliset arvot, et enää toimi päivittäisissä asioissa toisten mielipiteiden mukaan tai sisäisten yllykkeiden nopeaan hetkelliseen mielihyvään, josta jää päällimmäiseksi huono olo.

Oletko tyytyväinen elämääsi?

 

Ilman selkeitä arvoja, elämäsi määrittyy pääasiassa ajatusten:

 • mutta kun
 • en voi koska
 • en tiedä
 • en vielä
 • ei nyt
 • joskus myöhemmin
 • ei minusta ole
 • en osaa
 • en kehtaa
 • helppohan sinun on
 • minulle se ei ole mahdollista
 • kaikilla muilla on
 • minä olen niin 

 

Ilman arvoja, syytät herkästi muita ihmisiä tyytymättömyydestäsi. Et voi olla tyytyväinen, koska et tiedä mitä haluat ja kuitenkin haluaisit, että joku toinen ratkaisee ongelmasi. Ilman arvoja et ota itse vastuuta omasta arjestasi ja jäät tilaan, jossa odotat jotain tapahtuvaksi mikä muuttaisi kaiken.

 

Lue lisää: Arvot arjen päätösten tukena

 

Ilman arvoja työn tekeminen voi tuntua turhauttavalta. Jos et ole tiedostanut millaiset arvot ohjaavat sinua työntekijänä, alat syyttää tylsäksi tai raskaaksi kokemasi työsi sisällöstä työnantajaa taikka työkavereita. Ilman arvoja, et osaa tavoitella toisenlaista työtä taikka työtapaa.

 

Kun tunnistat ja noudatat arvojasi, lopetat suorittamisen ja näet muitakin värejä kuin pelkkää harmaan sävyjä.

 

Kun arvot ohjaavat kulkuasi, et enää tyydy nopeisiin ratkaisuihin. Arki työn lomassa tuntuu keveältä ja sinulla on energiaa tehdä muutakin kuin tv:n katseluun sohvalla pötkötellen.

 

Kun olet aktiivinen ja energinen töiden jälkeen, lopetat herkuttelun, koska sinulla ei ole enää tylsää.  Olet positiivisessa kierteessä, jossa koet jatkuvaa tyytyväisyyttä ja onnistumista itseesi.

 

Voi olla, että sinulla on jokin ajatus siitä, millaista haluaisit arkesi olevan. Kun tunnistat omat arvosi ja toimit niiden ohjaamana, elämäsi alkaa muuttua pikkuhiljaa.

Mutta jos et tiedä, millaisia arvoja sinulla on, et osaa aloittaa etkä viedä muutosta loppuun.

 

Arvojen tunnistamisen jälkeen elämäsi löytää jälleen merkityksen. Tiedostat, että sinun valinnoillasi on merkitystä sinun oman hyvinvoinnin polulla. Näin sallit itsellesi elämän, joka on sinun arvoistasi. Tiedät, että olet sen arvoinen. Jos et tunnista arvojasi sinä itse kärsit eniten tästä tiedostamattomasta tilasta.

-Anneli

AJANVARAUS

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *