Tuntuuko, että elämä on kuin suossa rämpimistä?

Tuntuuko, että elämä on kuin suossa rämpimistä?

Ilman tiedostettua arvopohjaa elämä on kuin upottava suo, jossa koko ajan rimpuilee pysyäkseen pystyssä.

 

Tuntuuko, että kuljet elämän virrassa, etkä oikein saa otetta mistään? Työ ei tunnu merkitykselliseltä, työnhaku ei oikeastaan kiinnosta ja haastavissa elämäntilanteiden kohdatessa, huomaat noudattavasi samaa ikävää kaavaa.

Tuntuuko, että elämä on kuin suossa rämpimistä?

 

Ennen pitkää kadut niitä päätöksiä joita olet tehnyt mutta et aivan saa kiinni, miksi olet toiminut näin.

 

Voi olla, että elämäsi kuulostaa tämänkaltaiselta, koska et ole vielä pysähtynyt miettimään omia arvojasi. Jos emme tiedä tai tunnista sisäisiä arvoja, elämä on raskasta ja elämääsi hallitsee ulkopuolelta tulevat ohjeet ja määräykset.

 

Kuljet nopeasta mielihalujen tyydytyksestä toiseen ja jäät aina uudelleen tyhjyyden tunteen valtaan.

 

Jos emme tiedä tai tunnista arvojamme, elämä on ja tuntuu päämäärättömältä. Et tiedä mihin pyrkisit ja mitä haluaisit. Ilman arvoja poljet paikallasi tai suoritat elämää joka ei anna sinulle mitään.

 

Elämä ilman arvojen tiedostamista tuntuu turvattomalta. Olet alttiimpi houkutuksille ja nopeita voittoja hakevalle elämälle, jossa kärsijänä olet sinä itse.

 

Oletko koskaan miettinyt, miltä tuntuisi tehdä työtä, joka on oman arvomaailman mukainen? Jaksaisitko enemmän? Olisitko iloinen joka aamu mennessäsi töihin? Sinulla olisi turvallinen ja hyvä olla koko työpäivän.

Lue lisää: Arvot arjen päätösten tukena

Nautit työkavereiden seurasta, asiakkaista ja pieni kiire tai stressi ei vie sinua kuormituksen partaalle.

Tärkeimmät elämää kannattelevat perusarvot ovat

  • ihmissuhteet
  • mielekäs tekeminen
  • uskolliset, hengelliset tai aatteelliset arvot

 

Näiden tunnistaminen luo raamit elämälle, jossa sinun on hyvä olla.

Ilman arvojesi kuuntelemista ja noudattamista et tiedä kuka olet

 

Jos et tiedosta omia arvojasi, elämä tuntuu turhalta ja tyhjältä. Tunnet epävarmuutta ratkaisuistasi ja usein tuntuu, että et edes tiedä mitä haluat.

 

Ilma arvoja sinulta puuttuu kivijalka, jonka päälle rakentaa merkityksellisen elämän tärkeät asiat.

 

Ilman arvoja sinulta puuttuu varmat ja turvalliset toimintaohjeet. Ilman arvoja et tiedä miten toimia ja elämäsi tempoilee sinne tänne erilaisten ja ristiriitaisten valintojen välillä.

 

Olet kuin metsään eksynyt ilman kompassia ja karttaa. Kokeilet sitä ja tätä ja päällimmäinen tunne on lopulta aina uupumus ja pettymys itseen ja omaan toimintaan. Taikka vain tyhjyys.

 

Kun elämässäsi ei ole tiedostettuna sinulle merkityksellisiä arvoja, vastoinkäymisiä,  taikka ulkopuolisten arvosteluja on vaikea kestää koska et ole tietoinen mikä on sinulle syvimmiltään tärkeää ja oikeaa.

Oletko tuuliajolla? Etkö tiedä mitä haluat?

 

Arvojen puuttuminen on usein lapsuudesta opittua. Sinua ei ehkä kuultu tai et lapsena saanut tuoda esille omia toiveitasi tai tunteitasi.

 

Kuitenkin aikuisena ilman arvojen tiedostamista ja opettelemista tunnistamaan omia arvojaan, tuotat kärsimystä itsellesi ja jatkat tuota sisäisen lapsesi kaltoinkohtelua.

 

Ilman arvoja olet epävarma ja tyytymätön. Et voi olla onnellinen, koska et tiedä mikä tuottaa onnellisuutta juuri sinulle. Ilman arvoja elämä on jatkuvien ratkaisujen tekemistä lyhyen aikavälin tavoitteiden perusteella.

 

Silloin joudut koko ajan miettimään eri vaihtoehtojen välillä, koska et tiedä mitkä arvosi ovat. Näin ollen et osaa tehdä pysyviä ja sinulle tyytyväisyyttä pidemmällä aikavälillä tuottavia valintoja.

 

Lue lisää: Oletko tuuliajolla? Etkö tiedä mitä haluat?

 

Ilman arvoja jopa ammatin valinta on hankalaa. Ilman arvojen tunnistamista elämä on työlästä ja valinnat vaikeita, koska et tiedosta arvojasi, jolloin et tiedä, miten pitää toimia.

 

Arvojen puuttuminen voi näkyä myös läheisissä ihmissuhteissasi. Voi olla, että olet helposti johdateltavissa ja manipuloitavissa koska sinulla ei ole omat arvosi tiedossa.

Jos et tunnista ja noudata arvojasi, elämäsi on tuntuu vääränlaiselta 

 

Kun et tunnista arvojasi, elät ensisijaisesti mielihyvän mukaan. Tämä johtaa ”pikavoittojen” jatkuvaan tavoitteluun, etkä saa pidempää ja pysyvää tyydytystä oikein mistään. Täytät elämääsi kaikenlaisella ulkoisella, kuten vaikkapa ostelet vaatteita taikka tavaraa yli varojesi jne.

 

Voi olla, että sinulla on jokin tavoite, mutta ilman arvoja saatat pyrkiä tavoitteeseen siitä mistä aita on matalin, taikka et vain saavuta koskaan tavoitettasi, koska et tiedä miten liikkua sitä kohti.

Ilman arvoja et löydä tapaa liikkua tavoitteitasi kohti

 

Ilman arvojen tiedostamista, monenlaiset asiat tuntuvat turhalta, ja koet että sinun tekemisilläsi ei ole merkitystä. Näin ollen ikään kuin sallit itsellesi elämän, joka voi olla vaikkapa luonnonvarojen turhaa tuhlaamista.

 

Kuvittelet, että sulkemalla silmäsi maailman hädältä, saat oikeutuksen toimia itsekkäästi tai ajattelemattomasti. Kuitenkin aina kärsijä on sinun sisälläsi, et voi olla aidosti onnellinen, jos syvällä sisimmässäsi on ristiriita.

 

Et salli itsesi tuntea osallistuvasti yhteiseen päämäärään ja tekeväsi oman osuutesi ja sillä kiellät itseltäsi merkityksellisyyden tunteet.

 

Ilman arvoja olet vailla selkeitä ohjeita, miten toimia, jos et pysähdy kuuntelemaan arvojasi olet  mielesi armoilla  ja jatkuvassa pallottelussa ollako vai eikö olla.

2 thoughts on “Tuntuuko, että elämä on kuin suossa rämpimistä?

  1. Deva says:

    Hyvä kirjoitus, mutta tässä ei ole linkkiä, millaiseen valmennukseen voi osallistua arvoja selkiyttääkseen. Jos sellainen on, se kannattaa lisätä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *