Älä jätä.

pariterapia

Hylätyksi tulemisen pelko on ihan perustavaa laatua oleva tunne, ja  jos se iskeytyy meihin jo varhaisessa vaiheessa lapsena, se häiriköi elämässä myöhemmin monella tavalla.

Hylätyksi tuleminen ei tarkoita, että sinut olisi kirjaimellisesti hylätty lapsena. Hylkäämisen kokemus voi syntyä esimerkiksi vanhemman masennuksen tai alkoholismin seurauksena. Tai voi olla, että olet itse joutunut jonkin sairauden takia olemaan pitkiä aikoja poissa kotoa.

Lapselle hylätyksi tulemisen kokemus voi syntyä kasvuympäristössä, jossa lasta vain ei ole kohdattu ja hän on saanut kasvaa ikäänkuin ”siinä sivussa”.

Joskus voi myös sisaruksen vaativa sairaus tai harrastus viedä huomion pois toisesta lapsesta, joka jää paitsioon. Tai ns. kiltti ja helppo lapsi vaativan sisaruksen rinnalla jää vahingossa ilman tarvittavaa huomiota koska hän pärjää.

Aikuisena kuitenkin kärsimme loputtomiin tuosta hylkäämisen kokemuksesta ja se aiheuttaa meille harmia ja kärsimystä ihmissuhteissamme. Olemme sisimmässämme vakuuttuneita, että tulemme aina hylätyksi, että emme ole kenenkään pysyvän rakkauden arvoisia.

Useinkaan itse ei välttämättä edes ymmärrä, että  vaikeus ihmissuhteissa voisi johtua hylkäämisen pelosta.

Harvoin tulemme kohdanneeksi tunteitamme niin avoimesti, että tekisimme havaintoja siitä mitä itsessä tapahtuu. Vasta kun alamme pysähtymään ja tietoisesti tutkimaan tunnetilojamme voimme päästä käsitykseen, että oma tunnelukko aktivoituu ja koemme ja reagoimme tarpeettoman voimakkaasti tilanteeseen nähden.

Esimerkiksi jos kumppani lähtee matkalle, voit kokea suunnatonta raivoa hänen ollessa lähdössä ja voi olla, että olet hänelle avoimesti vihainen tai ärsyyntynyt. Kun kumppanin matka on toteutunut vihaisuus alkaa muuttua surumielisyydeksi ja lopulta koet olevasti yksin ja täysin hylätty. Kumppanin palatessa et suinkaan voi iloita hänen paluustaan vaan koet ehkä jälleen vihan tunteita ennenkuin olotilasi tasaantuu ennen seuraavaa kärsimynäytelmää.

Hylkäämisen tunnelukkoa voi opetella tunnistamaan ja tutkimaan, jolloin alkaa mahdollistua se, että et ole kokoajan jonkinlaisen tunnemyrskyn kourissa.

 

-Anneli

 

Suosituimmat blogikirjoitukset: 

 

Tunnistatko rakkauden?

Tunnevajeen tunnelukko, rakastetuksi tulemisen este.

Onko tunnelukko pelkkä uskomus?

 Toistuvasti eroon päätyvät ihmissuhteet voivat johtua hylkäämisen tunnelukosta.

 Ainon Tarina,
Toistuvasti eroon päätyvät ihmissuhteet….
Hylkäämisen tunnelukko…
Tärkein neuvoni sinulla, joka kärsit hylkäämisen tunnelukosta.
Onko tunnelukko pelkkä uskomus.