Tahdonvoiman avustaminen.

Mielen Avausta

Edellisessä kirjeessä sivusin hiukan tahdonvoiman merkitystä ja että tahdonvoima on rajallista. Mainitsin, että kannattaa pyrkiä tekemään mahdollisimman suotuisat olosuhteet tahdonvoiman vahvistumiselle, eikä asettaa sitä jatkuvasti ääri rajoille.

Esimerkiksi, itse olen ollut mielestäni aivan liian vähäisellä liikunnalla  ja ulkoilulla viime aikoina mutta mitä kauemmin liikkumattomuus jatkuu sitä vaikeampaa on aloittaa.

Joten, mietin siis että mikä olisi tarpeeksi iso houkutin ja aiheuttaisi positiivista painetta liikunnan suuntaan. Toisin sanoen itseni tuntien, ajattelin että en laita tahdonvoimaani sellaiseen tilanteeseen jonka tiedän aika varmasti toimimattomaksi omalla kohdallani.  Siis vaikka ympäristö on kaunis ja tiedän siitä seuraavan hyvän olon kun käyn liikkumassa, niin tiedän myös, että se ei riitä motivaatioksi minulle.

Miten siis luoda olosuhteet niin, että varmistan onnistumisen? Mietin mikä minua motivoi, mistä olen kiinnostunut? Miten hyödynnän kiinnostustani siinä lenkkeilyn aloittamisessa? Ja nyt siis kyseessä on tilanne, jossa haluan päästä tietynlaiseen rutiiniin mutta kohdallani se vaatii aluksi niin ison porkkanan, että se varmasti houkuttaa minut liikkeelle. Ja valitettavasti kuten me ihmiset useimmiten pelkkä terveyden ylläpidon tärkeyden ymmärtäminen ei riitä tässä tapauksessa.

No, minä olen ilmiselvästi jälkijunassa siinä minkä niin monet ovat jo oppineet, eli tekniikka ja päivän sana eli apsit avuksi J

Lukeminen on intohimoni ja olen loppuun saakka ollut sitä mieltä, että vain oikea ja aito kirja kädessä on lukemista parhaimmillaan. Mutta nytpä oivalsinkin, että äänikirja on tieni lenkkipolulle. Ja tein itseni kanssa sopimuksen, että etsin kiinnostavia äänikirjoja joita saan kuunnella vain lenkkeillessäni. Wuhuu olen niin riemuissani tästä oivalluksesta ja ihmettelen vain, että kesti näin pitkään löytää tämä oivallus.

Nythän siis tuskin maltan odottaa, että pääsen lenkille koska niin mielenkiintoiset kirjalliset innoituksen lähteet odottavat päästä korviini. Ja minun kohdalla tämä oikeasti toimii.

Eli mikä on sinua kiinnostava ja motivoiva asia jota voisit hyödyntää johonkin sellaisen tekemisen tai asian pariin mihin haluaisit mutta et vain saa tehtyä, joko jonkin pelon tai muun syyn takia.

Ja tällä toiminnalla säästän myös tahdonvoimaani koska en joudu kuluttamaan sitä pakottaakseni itseni lenkille vaan nyt siitä on tullut toivottua ja odotettua toimintaa. Tahdonvoimaa riittää sitten johonkin muuhun, kuten vaikkapa terveellisen ruuan tekemiseen lenkin jälkeen.

Edelleen kuitenkin se tärkein tavoite ja tehtävä on päivittäinen vähintään 10 minuutin meditaatio. Jos et ole päässyt alkuun siinä ja olet kirjoittanut hyviä syitä miksi se ei ole kannattavaa sinun kannaltasi ja jos yksi syy on, että et pysty juuri tähän tai jonkin muun esteenä on se, että et pysty niin tässä on hyvä testi testata onko se totta vai vain mielen jorinaa.

Lähes tieteellinen testi sen testaamiseksi onko mielen väite, että et pysty, totta:

 Istu tuolille tai sohvalle, anna mielesi kertoa sinulle, että et voi nousta tästä seisomaan. Nouse sitten seisomaan. Oliko siis mielen väite totta vai tyhjää jorinaa jota ei ole pakko uskoa?

-Anneli