Mieleni väittää, että…

Mielen Avausta

Harjoittelua

Edellisessä kirjeessä kehotin sinua tekemään viiden minuutin kuunteluharjoittelua päivittäin. Harjoittelussa siis kuuntelet ilman arvostelua vain ympäristösi ääniä. Toivottavasti olet päässyt hyvään vauhtiin harjoittelussa. Mutta jos et niin eipä hätää, joka hetki, joka hengen veto on uusi alku ja mahdollisuus.

Onko sinulle tuttua se, että päätät aloittaa uudenlaisen suhtautumisen elämään tai aloittaa liikunnan tai jonkin muun harrastuksen tai lopettaa jotain mikä ei ole sinulle hyväksi? Päätät kertarysäyksellä muuttaa kaiken. Ja huomaat parin päivän päästä epäonnistuneesi. Lohdutukseksi voin sanoa, että niin minäkin ja niin kymmenet ja sadat ihmiset joka päivä ympäri maailman huomaavat laittaneensa itsensä mahdottomaan tilanteeseen ja saavat kokemuksen epäonnistumisesta, joka vahvistaa tunnetta, että en voi onnistua.

Viisas sanonta on, että kun ajattelet onnistuvasi tai kun ajattelet epäonnistuvasi olet joka tapauksessa oikeassa.

Epäonnistumme useimmiten koska uskomme mielen puheeseen ja väitteisiin, että en jaksa, en pysty, en osaa jne. Tutkimusten mukaan esim. liikunnassa  suorituksen keskeyttämisessä useimmiten ei ole kysymys kehon väsymisestä vaan mielen epäuskosta. Mieli hälyttää, että nyt alat väsymään olisi paras hidastaa tai lopettaa kokonaan. Ja kun uskomme tuon niin lopetamme lenkin tai siirrymme kävelemään. Huippu-urheilijat tietävät tämän ja sen takia he pystyvät venymään käsittämättömiin suorituksiin.

Tämän tiedostaminen ja ymmärtäminen voi kuitenkin auttaa meitä ihan tavallisia ihmisiä monella eri alueella. Se auttaa tunteen säätelyssä kun haluaisimme tiuskia puolisolle tai kun olemme ärtyneitä ja töissä tai kun lapsen kiukutteluun tekisi mieli suhtautua yhtä lapsellisesti tms. Kun ymmärrämme, että mielen väitteitä ei tarvitse uskoa voimme säästyä paljolta mielipahalta.

Tähän liittyy tahdonvoiman kasvattaminen ja sen oivaltaminen, että tahdonvoiman käyttö on monesti kuitenkin rajallista ja sen takia on syytä luoda itselleen mahdollisimman suotuisia olosuhteita, joissa tahdonvoimaa ei kulu turhaan. Palaan myöhemmin tarkemmin näihin asioihin.

Mutta kaiken tämän voi aloittaa harjoittamalla mieltä ja kehoa pienin askelin. Jos kaikki ihmiset meditoisivat päivittäin, toden näköisesti siitä seuraisi terapeuttien työttömyys.

Harjoittele päivittäin laittamalla äänimerkki hälyttämään 10 minuutin päähän. Istu risti-istuntaan tai lattialle jalat suorana ja selkä suorana. Sulje silmät ja keskity hengityksen havainnointiin. Palauta aina mieli hengityksen havainnointiin. Tässä harjoitat vaivaiset 10 minuuttia sekä mieltä, että kehoa. Pyri olemaan ryhdikkäästi paikoillaan ja vain huomaamaan erilaiset kehon tuntemukset, jos esim. kutittaa nenää, älä reagoi siihen vaan anna kutituksen vain olla.

Tämä on yksinkertainen harjoitus, jolla opit tahdonvoimaa ja mielen hallintaa, joka alkaa näkyä vähitellen kaikessa muussakin mitä teet.

Jos huomaat vastustavasi harjoitusta niin kirjoita kaikki syyt mitä voit löytää miksi tämä harjoitus ei sovi sinulle. Tutki sitten mitä kirjoitit ja pohdi ovatko ne todellisia syitä vai mielen jorinaa.

-Anneli