Hylätyksi tulemisen pelko ja muut skeemat parisuhteessa, paraneeko vaihtamalla?

Sinua voi kiinnostaa myös:

Hylätyksi tulemisen pelko.

Sanonta kuuluu, että ei se kumppani vaihtamalla parane. Ei niin, kumppani ei muutu miksikään vaihdoimmepa kuinka usein tahansa mutta sinä voit muuttua tai paremminkin oppia tuntemaan itsesi. Kun opit tuntemaan itsesi esim. tunnelukkojasi tutkimalla todennäköisesti sen jälkeen valitset erilaisen kumppanin. Valinta ei olekaan enää skeemasi määrittämän tarpeen mukainen vaan omien todellisten arvojesi  mukainen. Tällöin näet oikeasti ihmisen ja hänen vaikutuksensa sinuun.

Kun skeema hallitsee tunnemaailmaamme niin todennäköisesti toistuvasti ajaudut jollain lailla samankaltaiseen suhteeseen ja tätä mielestäni tarkoittaa vanha viisaus vaihtamisen kannattamattomuudesta.

Tutkimalla ja tutustumalla omiin tunnelukkoihisi joko itsenäisesti taikka skeematerapeutin avustuksella alat tunnistaa milloin skeema aktivoituu ja miten voit sitä tarkkailemalla päästä pois noidankehämäisistä valinnoista ja käyttäytymiskaavoista.

Ajattelen kyllä myös, että oman skeemansa tunnistamisen ja työstämisen kautta esim. hylkäämisen skeema, voi myös jo olemassa oleva liitto löytää uudenlaisen uoman, jossa ei enää olekaan katkeraa kamppailua tai pelkoa. Voi olla, että alatkin huomata kumppanisi hyvät puolet ja hyväksyt hänet juuri sellaisena kuin hän on, mitä tietysti toivot omalle kohdallesikin. Voit oivaltaa omien uskomusten ja pelkojen aiheuttaneen ison osan kärsimyksestä ja ristiriidoista suhteessanne.

Hylkäämisen skeeman vallassa voi olla, että valitset aina uudelleen kaltoinkohtelevan tai tunnekylmän taikka jopa varatun kumppanin. TAi jos olet ollut onnekas olet tavannut mukavan ja rakastavan kumppanin mutta skeemasi aktivoituu niin, että alat itse sabotoimaan suhdetta.

Skeemojen tutkiminen on useimmille meille kannattava ja elämän laatua parantava sijoitus.

 Jos olet kiinostunut tutkimaan skeemaasi voit aloittaa sen esim. alta lunastettavan tehtävän avulla.

 

-Anneli