Skeemojen näyttäytyminen työyhteisössä.

Esimiesten lisäkoulutuspäivillä oli pyydettyinä aiheina tunnelukot ja niiden näkyminen esimies-alaissuhteissa. Oma näkemykseni on aina se, että esim. niiden ihmisten mahdollisista skeemoista keskustelu, jotka he eivät itse ole paikalla ei ole aiheellista eikä olennaista vaan aina se miten itse voin olla erilaisissa tilanteissta. Ja kuvitelma, että minulla esimiehenä ei olisi skeemoja on myös yhtä tuulesta temmattu. Niinpä esitykseni tarkoitus oli haastaa tunnistamaan nimenomaan omaa reagointimallia esimiehenä ja ihmisenä. Ja alustukseni oli seuraavanlainen :

Tunnista työyhteisön erilaiset tunnelukot ja toimi!

TUNNISTA OMAT TUNNELUKKOSI JA ASTU ULOS KEHÄSTÄ

– Uhrautuvuus, perfektionismi, vaativuus… Mitä ne ovat?

UHRAUTUVUUS : uhrautuja keskittyy niin voimakkaasti täyttämään toisten tarpeita että omat tarpeet jäävät toisarvoisiksi. Uhrautuja kuitenkin kokee uhrautumisen olevan vapaaehtoista. Ja uhrautuvuus koetaan tavallaan hyveeksi ja on monesti tosi vaikeaa tunnustaa itselleen olevansa uhrautuja ja että se ei ole hyvä tapa olla. Marttyyrius ehkä selventää uhrautujan toimintamallia ja tästä tulee helpommin esille se miksi se on haitallinen skeema.   HOITOALALLA?

”minä vain annan/teen ja enkä itse saa muilta mitään tai muut eivät tee mitään”

”minä toin sinne kahvia ja tiskasin kaikki tiskit ym. mutta eipä ole kukaan huomannut eikä kiittänyt edes” L

Miten voit esimiehenä vaikuttaa jos arvelet jonkun toimivan uhrautuvuuden skeeman vetämänä ?

Miten vastustat imua toimia itse uhrautuvasti jos huomaat sellaiseen taipumusta ?

 

VAATIVUUS : 1 ANTAUTUJA: perfektionisti 2 VÄLTTELIJÄ väistää tehtäviä, viivyttelee odottaa että joku muu hoitaa jne.   3 YLIKOMPENSOIJA: alisuorituu

PAINEEN TUNNE KUVAA VAATIVUUDEN SKEEMAN KANSSA ELÄJÄÄ.

sisöinen Pakko, jäykät säännöt, ”ikävä ihminen”- vajavuuden skeema voi olla yksi syy

Skeemojen ilmeneminen käyttäytymisessämme ei ole suoraviivaista vaan riippuu omasta mm. temperamentistamme. Esim. vaativuus voi näyttäytyä alisuoriutuvuutena koska meillä on usein myös jokin toinen skeema kuten vaikkapa vajavuuden tai epäonnistumisen skeema. Tärkeintä on siis pyrkiä tunnistamaan o m a t käytös- ja reagointimallimme.  On turhaa itsensä kuormittamista ajatus, että voimme työpaikalla tai missään muuallakaan ”hoitaa” tai edes tunnistaa juurikaan muiden ihmisten skeemoja vaan aina oman suhtautumisen tiedostaminen asioihin on tärkeintä, ei sen pohtiminen miten jonkun toisen mielestäni pitäisi suhtautua.