Kuka puhuu?

Olen nyt käynyt läpi kaikki 18 tunnelukkoa, joille on tämän hetken tiedon mukaan annettu nimi ja perusteet. Skeemat olen läpi käynyt erittäin lyhyesti ja typistetysti, vain äärimuodot huomioiden.

Erityisesti skeematerapiassa tunnistamme erilaisia moodeja mihin menemme tunnelukon aktivoituessa. Ajatellaan, että meissä elää sisäistettynä neljä eri moodia: lapsimoodit, malapdiiviset eli haitalliset selviytymismoodit, haitallisen vanhemman moodi sekä terveen aikuisen moodi.

Kun olet joko itseäsi tai muita ihmisiä kohtaan tuomitseva, arvosteleva, rankaiseva jne. olet tällöin haitallisen vanhemman moodissa. Mieti milloin olet kuullut itse vastaavanlaista puhetta ? Kenen ääni puhuu ? Mistä olet oppinut tuollaisen tavan ajatella ja puhua? Voitko kenties kuulla vanhemman äänen joka arvostelee pientä lasta, joka ei ollut taaskaan toiminut oikein?

Kun olet pelokas, hämmentynyt, häpeissäsi tai kiukkuinen kuin ampiainen ja haluaisit kirjaimellisesti heittäytyä maahan kiukusta kiemurrellen, tai toimit impulsiivisesti hetken mielijohteesta kun tunnet haluavasi jotain heti!  Sinussa on aktivoitunut  varhainen lapsimoodi. Olet ottanut käyttöösi samat keinot kuin lapsena ja käyttäydyt kuin lapsi.

Varhaisessa haitallisessa selviytymismoodissa voit käyttäytyä joko antautumalla, suojautumalla tai ylikompensoimalla tilannetta. Nämä voivat ilmetä alkoholin tai muiden päihteiden liikakäyttönä. Agressiivisena käyttäytymisenä tai esim. suojautumisen moodi voi muuttua erityisen traumaattisen kokemusten myötä jopa mielenterveyden sairaudeksi.

Kun terveen aikuisen moodi on hallitseva sinun ei tarvitse joutua pelon valtaan tai yrittää muita arvostelemalla tai vähättelemällä saada itselle tyydytystä. Voit kestää erilaisia tilanteita ja pystyt ajattelemaan rauhallisesti miten asiohin pitäisi reagoida. Et tunne huonoa omaa tuntoa jos pidät terveellä tavalla puoliasi tai voit antaa toiselle ”viimeisen sanan” koska et tunne menettäväsi mitään vaikka et saisi todistettua olevasi oikeassa tms.

Terveen aikuisen moodissa et tunne, että se mitä toisilla on, on poissa sinulta. Tai, että sinun kuuluisi huolehtia kaikista ja kaikesta. Olet ja elät omaa elämääsi ja annat muiden elää omaansa ilman, että täytyy arvostella kumpaakaan.

Tällöin vasta oma luonteemme ja temperamentimme pääsee oikeasti esille. Eikä niin, että annamme selityksiä, että koska minä nyt olen niin äkkipikainen niin minulle vain käy niin, että sanon pahasti jne. Tai, että olen niin impulsiivinen, että en ehdi ajatella ennenkuin toimin. Kun näin käy silloin meissä elävät eri tunnetilat hallitsevat meitä, eikä suinkaan se oma minä ja aikuinen pääse puhumaan koska tyytymätön lapsi meissä toimii aktiivisena.

Kun terve aikuinen hallitsee, voit olla iloinen ja impulsiivinenkin oman temperamenttisi mukaan, mutta et käyttäydy kuin lapsi!

 

-Anneli