Vaativuus/ylikriittisyys

Helpota omaasi sekä lähelläsi olevien elämää ja laita virheiden etsintä lasit romukoppaan:

Vaativuuden skeema kurssi.

Vaativuuden skeemalle antautuja pyrkii täydellisyyteen ja asettaa sekä itselleen, että muille lähes kohtuuttomia vaatimuksia.

Välttelijä yrittää luistaa tehtävistä ja viivyttelee tehtävien ym. suorittamista.

Ylikompensoija taas alisuoriutuu ja suorastaan pyrkii epäonnistumaan tehtävissään.

Paineisuus on sana, jolla Jeffrey E. Young, skeematerapian kehittäjä kuvaa vaativuuden skeeman alla elävän ihmisen tunnetilaa. Se tila on armoton!

Koska täydellisyyttä ei voi saanuttaa, elää tällainen ihminen jatkuvan epätyydyttävyyden ja epäonnistumisen tilassa. Mikään ei ole riittävää, eikä tarpeeksi hyvin tai oikein tehty. 

Vaativuus johtaa sisäiseen pakkoon, joka ei ole muiden hyväksynnästä kiinni, toisin kuin hyväksynnän haun skeemassa. Toki nämä mlemmat skeemat usein on samalla ihmisellä.

Ylisuuret vaatimukset aiheuttavat myös sen, että ihmisen lähellä on hankala ja tukala elää kun mikään ei oikein riitä ja jatkuva puhe tuntuu kohdistuvan arvosteluun.

Ihminen on myös usein ärtynyt ja vihainen koska hänellä on koko ajan tunne, että asiat eivät etene tarpeeksi nopeasti tai sujuvasti.

Vaativuuden skeema johtaakin usein työnarkomaniaan tai muuhun täydellisyyden pyrkimykseen kuten esim. ulkonäkö, moraali tms.

Ihminen harvoin itse tajuaa vaativansa jotenkin liikoja. Heistä tuntuu, että on ihan normaalia pyrkiä kokoajan tiukempiin tavoitteisiin.

Haitalliseksi skeema muodostuu silloin kun ihminen ei pysty nauttimaan elämästä tai kokee itsearvostuksen puutetta tai ihmissuhteet ovat epätyydyttäviä jne.

Tavoitteena on auttaa ihmistä ymmärtämään oma vaativuutensa ja sitä kautta hakemaan iloa tekemisestä ja kokemaan vähemmän täydellisyyden pakkoa. Syyllisyys "ajan haaskaamisesta" poistuu pikkuhiljaa ja kriittisyys muita ja itseä kohtaan lievittyy.

Vaativuuden skeeman synnyttää joko vaativat vanhemmat tai se voi olla vajavuuden skeeman ylikompensointia, jolloin täytyy ensin ymmärtää tämä.

 

-Anneli