Uhrautuminen

Opi pois skeemavetoisesta käyttäytymisestä.

Uhrautuvuuden skeema muistuttaa alistumisen skeemaa, mutta toisin kuin alistumisessa uhrautuja kokee tekevänsä vapaaehtoisesti ja omista lähtökohdistaan toisten hyväksi asioita.

Skeemalle antautuja antaa loputtomasti muille pyytämättä itselleen mitään.

Välttelijä pyrkii taas välttämään tilanteita joissa on kysymys antamisesta tai ottamisesta.

Ylikompensoija puolestaan vaikuttaa jopa itsekkäältä antaessaan muille mahdollisimman vähän.

Uhrautumisen skeema syntyy herkemmin ihmisille, joilla on oman temperamenttinsa mukaan herkkä vainu toisten ihmisten kärsimykselle. Uhrautuja ei kestä toisen tuskia ja helposti ottaa ylivastuullisen roolin helpottaakseen ja ennaltaehkäistäkseen toisten kärsimystä.

Uhrautuminen on monissa kulttuureissa tavallaan arvostettua ja silloin ihmisen uhrautuvuutta saatetaan jopa ”ylistellä” ja uhrautuja tuntee olevansa tärkeä ja hyvä ihminen. Uhrautuja kärsii usein itse erilaisista fyysisistä vaivoista, kuten päänsärky, ruuansulatusoireet, väsymys ym. Nämä ovat hyväksyttäviä syitä, joiden kautta voi saada itselleen myös hiukan huomiota. Mutta ne voivat syntyä myös yksinkertaisesti siitä, että uhrautuja antaa muille loputtomasti saamatta itse mitään ja kertakaikkiaan väsyttää itsensä.

Uhrautumisen skeeman takana on usein muita skeemoja, esim. tunnevaje on yleinen. Mutta myös riippuvuus ja hyväksynnän haku liittyvät monesti uhrautumisen skeemaan.

Uhrautumisen skeeman voi synnyttää heikko, sairas, masentunut tai jotenkin muuten tarvitseva vanhempi, alistumisen skeemassa vanhempi oli usein voimakkaasti dominoiva ja alistava.

Uhrautuja on siis usein joutunut jo lapsuudessaan kantamaan vastuuta joko vanhemmistaan tai esim. nuoremmista sisaruksista.

Uhrautumisen skeema voi ylikompensoitua kun mitta tulee ns. täyteen ja ihminen voi räjähtää raivoon ja lopettaa auttamisen aivan tyystin siihen.

Uhrautumisen skeeman hoidossa opetellaan tiedostamaan omia tarpeitaan ja ymmärtämään, että ei ole sinun velvollisuutesi huolehtia kaikkien tarpeista.

UHRAUTUVUUDEEN TUNNELUKKO, LUE LISÄÄ TÄÄLTÄ >>>>

-Anneli