Riittämätön itsekontrolli-/itsekuri

Oletko kiinnostunut myös:

Verkkovalmennus

Riittämätön itsekuri saattaa muistuttaa hiukan oikeutuksen tunnelukkoa siinä mielessä, että hänellä on myös tarve saada kaikki mulle heti nyt!

Tässä tunnelukossa kuitenkin korostuu vaikeus tehdä töitä loppuun asti. Tai teet huitaisemalla pitkästyttävät tai keskittymistä vaativat työt. Jos välttelet tätä tunnelukkoa et tee pitkän tähtäimen suunnitelmia, olet ehkä jättänyt opinnot kesken tai et ehkä halua ottaa vastaan työpaikkaa.

Ylikompensoija taas saattaa laittaa itselleen tiukkoja sääntöjä tai tavoitteita, joihin pyrkii joustamattomasti. Tästä aiheutuu kontrollin menettämisen riski.

Kuljet hetken mielijohteiden mukaan, et hallitse omia mielihalujasi. Et ajattele seuraamuksia vaan annat periksi houkutuksille.

Toiminnastasi puuttuu rajat ja voit olla impulsiivinen ja joutua esim. raivokohtauksen valtaan sopimattomissa tilanteissa.

Kaaos saattaa hallita elämääsi. Et jaksa keskittyä, otat projekteja, joita et saa hoidettua. Aikataulut eivät toimi kohdallasi. Unohtelet, myöhästelet, olet hankaluuksissa auktoriteettien kanssa. Tylsistyt helposti ja haet kokoajan uusia virikkeitä ja keskeneräiset työt ja asiat kasvavat kokoajan.

Sinulta puuttuu kaksi tärkeä ominaisuutta mitkä pitävät elämän raiteillaan : Itsehillintä ja itsekuri.

Riittämättömän itsekontrollin skeema kiteytyy siihen, että ihminen haluaa välintöntä tyydytystä, jota ei koskaan voi saada tarpeeksi nopeasti ja se aiheuttaa ajelehtimista impulsista toiseen ja et näytä koskaan oppivan, että tästä ei seuraa mitään hyvää lopulta.

Tavoitteena on oppia näkemään, että on hyödyllisempää ja täydempää tyydytystä tuottavaa pyrkiä pitkäjänteisempään toimintaan.

Joskus tämän toimintamallin takana voi olla myös esim. tarkkaavaisuushäiriö.

 

-Anneli