Suojattomuus

Voisit olla kiinnostunut myös:

 

Verkkovalmennukset.

Suojattomuuden tunnelukko voi esiintyä kohtuuttomana huolena omasta terveydentilasta, jopa taipumuksena luulosairauteen. Oman kehon tuntemusten jatkuva tarkkailu ja siihen liittyvät paniikinomaiset tunteet. Paniikkikohtauksen voi laukaista vaikka jännityksen tunteet kehossa tai rasituksen aiheuttama pulssin nousu tms.

Voit lukea lehdestä sattumalta jonkin tautikuvauksen ja yhtäkkiä joudut pelon valtaan, entä jos minulla onkin tuo sairaus?

Lukuisten lääkärillä käyntien yhteydessä olet saanut kuulla, että sinussa ei ole mitään fyysistä vikaa, ehkä lääkäri on jopa ehdottanut, että voisit käydä juttelemassa peloistasi terapeutin kanssa. Mutta sinä olet varma, että jotain on jäänyt huomaamatta ja kavala sairaus vaanii sinussa.

Toisaalta voit sitten vältellä skeemaa ja olla kuulematta kehosi viestejä, etkä mene lääkäriin vaikka olisi syytäkin. Ajattelet, että kun et huomioi tuntemuksia etkä ota selvää mahdollisista sairauksista, et myöskään saa niitä.

Suojattomuus voi esiintyä myös erilaisten vaarojen pelkona. Maailma tuntuu uhkaavalta ja pelottavalta ja on parempi pysytellä kotioloissa. Voi olla niin peloissasi, että et yksinkertaisesti uskalla matkustaa mihinkään koska aina voi sattua jotain. Välttelet myös ulkoilua koska kimppuusi voidaan käydä jne.

Kolmas suojattomuuden ilmenemismuoto on jatkuva ahdistus ja pelko taloudellisesta selviämisestä. Olet kokoajan huolissasi rahatilanteestasi vaikka siihen ei olisi mitään varsinaista aihetta.

Neljäntenä muotona on kontrollin menettämisen pelko. Pelkäät tulevasi hulluksi. Paniikkikohtaukset kuuluvat myös tähän suojattomuuden muotoon. Elämäsi saattaa kaventua koska välttelet ahdistavia tilanteita kontrollinmenettämisen pelosta, joten et käy ihmisten ilmoilla enää. Näin vahvistat tunnelukkoa entisestään.

Suojattomuden tunnelukko voi kehittyä jos vanhempasi olivat erittäin ahdistuneita ja pelokkaita sairastumisen tai esim. konkurssin pelon suhteen.  Vanhempasi saattoivat myös olla ylisuojelevia, jolloin sait itsestäsi hauraan ja kykenemättömän käsityksen. Tai sinua ei suojeltu riittävästi.  Myös lapsuuden aikainen oma sairastelu tai jommankumman vanhemman vakava sairaus ollessasi lapsi on saattanut olla aiheuttamassa suojattomuuden tunnelukkoa.

Suojattomuuden tunnelukon avaimia ovat mielikuvaharjoitteet, läsnäoloharjoitteet, rentoutumisharjoitteet, käytännön harjoitukset sekä todennäköisyyksien pohtiminen. Itsensä palkitseminen onnistumisista, sekä läheisten pyytäminen avuksi. Kaikki tämä alkaa kuitenkin siitä, että tunnistaa ja tiedostaa mistä lukko on syntynyt ja miten se näkyy omassa elämässä tällä hetkellä.

 

-Anneli