Riippuvuus.

Sinua voi kiinnostaa myös:

 

Riippuvuuden tunnelukosta kärsivällä on hyvin usein riesanaan myös paniikkikohtaukset. Kaikki muutokset, myös myönteiset ovat ahdistavia.

Jos sinulla on riippuvuuden tunnelukko et todennäköisesti ole esim. ajanut ajokorttia. Jos sinulla on puoliso, hän todennäköisesti hoitaa myös sinun raha-asiasi ym. Riippuvainen sallii myös herkästi hyväksikäytön eri muodoissaan, koska hän pelkää yksinjäämistä ja nimenomaan, että ei selviä yksin. Alistavat ihmissuhteet ovatkin riippuvaiselle tyypillisiä.

Voit olla vielä aikuisenakin tiiviissä yhteydessä vanhempiisi ja tarvita heidän neuvojaan ja tukeaan lähes päivittäin.

Riippuvuuden tunnelukko aiheuttaa jatkuvaa kamppailua päivittäisten asioiden hoitamisen suhteen. Koet olevasi riittämätön ja kykenemätön huolehtimaan asioistasi. Pienenkin päätöksen tekeminen on yhtä tuskaa, kyselet sieltä täältä mielipidettä miten asia pitäisi hoitaa tai sitten sinulla on luottoystävä, jonka puoleen käännyt. Kun vihdoin olet tehnyt ratkaisun, pohdit loputtomiin olisiko sittenkin pitänyt tehdä toisin. Tunnet, että päätöksesi ovat aina vääriä.

Riippuvuuden tunnelukko syntyy esimerkiksi ylihuolehtivien vanhempien toimesta. Vanhempasi kenties kohtelivat sinua ikuisena pikkulapsena, eivät antaneet sinun tehdä mitään itsenäisesti, olivat mukana jokapaikassa. He eivät arvostaneet mielipidettäsi, eivätkä luottaneet päätöksenteko- tai valintataitoihisi vaan päättivät puolestasi.  Vanhemmat saattoivat varoitella jatkuvasti erilaisista vaaroista, sekä tehdä maailmasi niin turvalliseksi, että et kokenut normaaleja pettymyksiä lapsena ja aikusena sitten et enää kestäkään vastoinkäymisiä tai epävarmuutta mikä on elämässä kuitenkin normaalia.

Riippuvuuden tunnelukon skeemalle antautuja pyytää läheisiään tekemään kaikki merkittävät päätökset puolestaan.

Skeeman välttelijä taas välttelee haasteita, kuten ajokortin ajamista. Ylikompensoija taas tulee ”vastariippuvaiseksi” ja kehittyy niin itseluottavaiseksi, että ei pyydä apua eikä neuvoja yhtään mihinkään.

Riippuvuuden tunnelukon avaaminen on tie aikuisuuteen ja itsenäisyyteen.

-Anneli