Tunnevajeen skeema.

 

Tunnevajeen lukko on yleinen ja hylkäämisen skeeman ohella yksi vaikeimmista, ensinnäkin tunnistaa mutta myös hoitaa.

Tunnevajetta ei yleensä itsekään tiedosta, koska on kyse huomatuksi tulemisesta tunnetasolla, jota ei ole koskaan kokenut, joten on vaikea ymmärtää tai tunnistaa mitä vaille on jäänyt. Sanontakin kuuluu, mistä ei tiedä, sitä ei osaa kaivata. Ikävä kyllä lapsuuden vaille jääminen näkyy meillä aikusena tunnevajeena. Eli jos lapsuudessa jäit vaille rakkautta, lämpöä, huomiota normaalia fyysistä hoivaa ja kosketusta, et aikuisenakaan osaa olla niitä vailla. Koet olevasi yksinäinen, yksin, koet, että kukaan ei oikeasti ymmärrä eikä kuule sinua.

Tunnevajeesta kärsivä hyvin todennäköisesti kertoo hänelle olleen ihan normaalin lapsuuden, hän ei todellakaan välttämättä ole tiedostanut, että olisi jäänyt jotain vaille. Emotionaalista vajetta ei tunnista kun ei ole oppinut kokemaan emotionaalista lämpöä.

Jeffrey Youngin Avaa Tunnelukkosi kirjassa on muutama esimerkki kysymys millä voi hiukan arvioida olisiko kentien kyse tunnevajeesta;

– tunsitko läheisyyttä äitisi kanssa

– olitko rakastettu?

– rakastitko äitiäsi?

– oliko äitisi lämmin ja rakastettava?

– pystyitkö kertomaan äidillesi, mitä tunsit ja kykenikö hän antamaan sinulle sen, mitä tarvitsit?

Kun aikuisena hakeudut parisuhteeseen voi olla, että kumppanisi ovat varattuja, tunnemaailmaltaan kylmiä tai muuten eivät ole sitoutuvia ja suhteesi ovat lyhyitä ja vaihtuvia. Tai voi olla, että vältät kokonaan läheisiä suhteita koska niiden aktivoiman tunnelukon kanssa et tiedä mistä on kysymys ja se käy liian ahdistavaksi. Jos löydät rakastavan kumppanin, todennäköisesti sabotoit suhteen niin, että toiselle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin jättää suhde tai sitten katkaiset itse suhteen.  Käyttäydyt suhteessa niin, että kumppani ei voi tietää mitä haluat, et kerro tarpeistasi, etkä tunteistasi kumppanille mutta koet voimakasta pettymystä kun hän ei täytä tarpeitasi, vaikka et tiedosta itsekään selkeästi mitä haluat.

Ajaudut kiihkeisiin suhteisiin ja vähemmän intohimoja herättävät kumppanit tuntuvat sinusta tylsiltä.

Sekä tunnevajeen-, että hylkäämisen tunnelukon hallitsemassa parisuhteessa on paljon samankaltaista käyttäytymistä. Olet itse suhteen suurin sabotoija, vaikka sinusta tuntuu, että toinen ei täytä tarpeitasi.

Jälleen kerran on skeeman tunnistaminen avain muutokseen! Sisäisen lapsen lohduttaminen ja hänen hoivaaminen ja tunnevajeen tiedostaminen ja täyttäminen on alku sille, että opit nyt aikuisena ilmaisemaan omia tunteitasi ja ennenkaikkea ottamaan vastaan lämpöä ja rakkautta. Rakkauden vastaanottamisen kestäminen on yllättävän vaikeaa ja haastavaa, vaikka siihen me kaikki pyrimme 🙂

-Anneli

>>>AJANVARAUS<<<